Az egri Verda Stelo Eszperantó Klub

Néhány kérdés a klubról és a nyelvről – fontos válaszokkal

Az 1887-ben született eszperantó nyelv 1911-ben jelent meg Egerben, a Városházán tartott népszerűsítő előadás keretében. Még abban az évben megalakult az első eszperantó klub is, amely közösség az eltelt évszázad folyamán más-más formában és neveken ugyan, de folyamatosan működött és működik mind a mai napig. A Verda Stelo elnevezés először 1934-ben bukkant fel klubnévként.

A közösség 2018 nyarán felvette az Egri Eszperantó Centrum nevet, amely elnevezés alatt az egri Verda Stelo Eszperantó Klub folytonosságát viszi tovább, mindkét nevet használva.

Mi a „verda stelo”?
Az eszperantó nyelv általános jelképei: zöld színű (a remény színe) zászló, bal felső sarkában fehér mezőben – az öt földrész jelképeként – ötágú zöld csillag. Ezt jelenti a kifejezés is: verda stelo = zöld csillag. Klubunk, az egri eszperantisták, valamint a világ eszperantistáinak jelmondata: Esperanto estas nia dua lingvo! – Az eszperantó a mi második nyelvünk! Ez a jelmondat magában hordozza a szándékot is, nincs tehát szó arról, hogy az eszperantó nyelvet szeretnénk kizárólagossá tenni. A nyelv használóinak elsődleges célja, hogy a bármely embernek a világon – az anyanyelve mellett – kommunikáció céljára rendelkezésére álljon egy nyelvi egyenjogúságot biztosító, második nyelv. Erre a célra az eszperantó tökéletesen megfelel, hiszen ez a nyelv nem köthető ország(ok)hoz, mindenki csak tanulás után tudja használni, mivel született eszperantó anyanyelvűek jelenleg igen kis számban élnek a világon. Az eszperantó nyelv mai céljait a Prágai Nyilatkozatból ismerheted meg.

Az Egri Eszperantó Centrum/Verda Stelo Eszperantó Klub élő kulturális közösség. Klubtalálkozóinkat havi rendszerességgel tartjuk az Eger belvárosában található Oxford International Nyelviskola Carlone épületében. Ezen kívül mit teszünk az eszperantó érdekében?

Az Egri Eszperantó Centrum tevékenységeiből:

– rendezvényeken népszerűsítjük az eszperantót,
– tájékoztatjuk az eszperantó nyelvről az érdeklődőket,
– eszperantó nyelvi környezetet nyújtunk látogatóinknak,
– nyelvi és nyelvtani tanácsokkal segítjük a hozzánk fordulókat,
– informáljuk, segítjük és kalauzoljuk a városba látogató eszperantistákat
– levelezőlistát működtetünk a minél sokrétűbb információ-áramlás érdekében.

Még nem beszéled a nyelvet, de érdeklődsz iránta? Itt a helyed!
Az eszperantó nem csak nyelv!

Saluton!

Már megszerezted az eszperantó nyelvvizsgát/beszélsz eszperantóul? A nyelvvizsga megszerzése után meg akarod tartani, tovább szeretnéd fejleszteni az eddig megszerzett nyelvtudásodat? Gyere el az Egri Eszperantó Centrumba, ahol a havonta megrendezett találkozóinkon megismerkedhetsz olyan emberekkel, akik szintén érdeklődnek az eszperantóban rejlő lehetőségek, az eszperantó nyelv és kultúra iránt. Ha éppen nem tudsz eljönni hozzánk, tudasd velünk, hogy érdekel a klub, és mi tájékoztatunk az eseményeinkről.

Hogyan lehetek a klub tagja?

Egyszerűen keress fel minket valamelyik klubtalálkozónkon, rendezvényünkön, hogy megismerhessünk. Ha csupán eszperantóul beszélő emberek között lennél, akkor nincs is más tennivalód, gyere el közénk és érezd jól magad. Ha megtetszik, és máskor is jössz, ez esetben pártoló (P) vagy egyéb (CE) tagunk leszel, kötelezettséggel egyik sem jár. Része leszel a klubnak, mi pedig örülünk, hogy eljössz közénk.
Ha úgy érzed, hogy tevékenykedni szeretnél a klubban, terveid vannak az eszperantóval és tudnál tenni is a nyelv érdekében, akkor keress fel minket, hogy megismerhessünk. Mindig jól jön egy segítő kéz, szándék vagy ötlet, hogy előre haladhassunk céljaink megvalósítása felé. Ebben az esetben rendes tagunk (A, N) leszel, és annyi kötelezettséged lesz, amit te magad felvállalsz a klub közössége érdekében.
További információkért keresd meg a klub vezetőségét: Kapcsolat >>

Részletek a klub alapszabályából

II.1
…a Verda Stelo Eszperantó Klub Eger és környékének az önkéntesség elvén létrehozott kulturális civil szervezete, amelynek célja az eszperantó nemzetközi nyelv és a nyelven alapuló kultúra ismertetése, ápolása, terjesztése, az eszperantóhoz kapcsolódó kulturális tevékenység végzése, kulturális örökségének megóvása, eszperantáliák karbantartása és újabbak létrehozásának kezdeményezése, illetve e tevékenységek elősegítése a Klub működési területén. Ennek érdekében rendszeres időközönként Klubtalálkozókat, egyéb összejöveteleket, előadásokat, kulturális eseményeket szervez, szervezi a nyilvántartott tagság tevékenységét, illetve más kezdeményezésekhez csatlakozik.

III.3
A Klub politikamentes szervezet, tevékenysége politikai célra nem irányul, politikai tevékenységet nem folytat, támogatást politikai szervezet számára semmilyen formában nem nyújt.