Eszperantó a világűrben

Eszperantó és Eger a Földön kívül


1421 Esperanto
Az 1421 Esperanto (ideiglenes jelöléssel 1936 FQ) a Naprendszer kisbolygóövében található aszteroida. Yrjö Väisälä fedezte fel 1936. március 18-án, Turkuban. Nevét a Lazaro Ludoviko Zamenhof által kifejlesztett nemzetközi nyelvről, az eszperantóról kapta. (Forrás: Wikipedia)
Legutóbb 2002. augusztus 21-én volt megfigyelhető, 5,4286 évente tűnik fel.

 

1462 Zamenhof
Az 1462 Zamenhof (ideiglenes jelöléssel 1938 CA) a Naprendszer kisbolygóövében található aszteroida. Yrjö Väisälä fedezte fel 1938. február 6-án, Turkuban. Nevét Lazaro Ludoviko Zamenhof lengyel szemorvos, az eszperantó nyelv megalkotója után kapta. (Forrás: Wikipedia)

 

Eger a világűrben: 3103 Eger
A 3103 Eger kisbolygó a színképe és pályájának naptávoli pontja alapján a Hungaria kisbolygók közé is tartozó, de az Apollo kisbolygókhoz hasonlóan napközelpontján a Föld pályáját is megközelítő kisbolygók egyike. 1982-ben fedezte fel egy magyar csillagász, Lovas Miklós. Nevét Eger városáról kapta. Az aszteroida minden 5. évben jut nagyobb Föld-közelségbe, legutóbb 2021-ben járt erre. Részletek >>

Saluton al la kosmo!
Az 1977-ben felbocsátott Voyager (Mariner) 1 és 2 űrszondák fedélzetén helyet kapott egy-egy aranyból készült lemez is, amelyeken a Föld 59 nyelvén, köztük eszperantóul is ez a mondat szerepel – Ralph Lindsay Harry előadásában:
„A világ és az univerzum összes népével békében törekszünk élni!”
(Ni strebas vivi en paco kun la popoloj de la tuta mondo, de la tuta kosmo.)

Az üzenet itt megtekinthető egy rövid filmen >>

 

A világ első eszperantista űrhajósa: magyar

A világ első eszperantista űrhajósa Farkas Bertalan volt. Farkas Bertalan és Horváth József (a Harminc nap alatt eszperantóul című tankönyv szerzője) egyetemi évfolyamtársak voltak, amelynek során a későbbi űrhajós megismerkedett az eszperantóval is, és 1980-ban már eszperantistaként járta meg a világűrt.

Az eszperantónak nincs országa. Bolygói vannak.
(Részlet a jövő Wikipédiájából)