Eszperantáliák Egerben

Mi az eszperantália?

Az eszperantália (ZEO) közterületen vagy onnan látható helyen, közintézményben elhelyezett, Zamenhofnak, eszperantistá(k)nak vagy eszperantó szervezeteknek, eseményeknek, alkotásoknak emlékül állított, általában a helyükről el nem mozdítható, maradandó anyagból készült képző- és iparművészeti alkotások gyűjtőneve. ZEO-nak is nevezik őket, azaz Zamenhof/Eszperantó Objektum-nak.

Egerben ma már több eszperantáliát is láthat az érdeklődő.

Egerben egy sétány kapta az Eszperantó nevet. Ez a közterület a Dobó térről indulva a Kossuth Lajos utcát keresztezve a Petőfi térig (a strand és az Érsekkert bejáratáig) húzódik az Eger patak mentén, a város központjában. 1976-ban kapta az Eszperantó sétány nevet. A sétány közepénél egy épület falán L.L. Zamenhof emléktáblája volt látható eszperantó és magyar felirattal, 1983 augusztus 7-én, vasárnap délután 2 órakor avatták. Ugyanekkor kerültek felhelyezésre az Eszperantó sétány nevének jelölésére szolgáló márványtáblák is.

zeo_eger

Megjegyzés: az emléktábla az egri belvárosban elvégzett rekonstrukciós munkálatok miatt jelenleg nem látható az Eszperantó sétányon, a helyet biztosító építményt elbontották. A tábla felújításon esett át, egy későbbi időpontban kerül visszahelyezésre a sétány Dobó-tér felőli részére.

Képek az egri Eszperantó sétányról:

Dr. Bálint Gábor emléktáblája Egerben

Az első magyar eszperantistának tekintett dr. Bálint Gábor emléktábláját 2009. március 13-án avatta az egri Verda Stelo Eszperantó Klub. A tábla G. Nagy Róbert dombóvári eszperantista alkotása.

zeo_eger_balintg

 

Esperlando, Egerfarmos

Az Egerhez közel eső Egerfarmoson Szabó Zoltán, a mindenki által kedvelt veterán eszperantista, Zoli bácsi hozta létre Esperlando-t (Reményország). A hely egy, a tulajdonában lévő családi házban kialakított eszperantó találkozóhelyként működött, könyv-, újság és relikvia-gyűjtemény, illetve helyi eszperantó klub volt. Zoli bácsi halála óta az Esperlando nem látogatható, a gyűjtemény sorsa ismeretlen.

FIGYELEM: Bármilyen hírt, információt szívesen fogadunk a témával kapcsolatban.

A Heves Megyei Hírlap 2007. szeptember 11-én így írt Esperlando-ról, Reményországról:

Reményország-klub Egerfarmoson
2007. szeptember 11. | Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt napokban az egerfarmosi Esperlando (Reményország) elnevezésű eszperantó klub vezetősége találkozóra hívta a helyi képviselő-testületet, a civilszervezetek vezetőit és vendégként az egri társklub küldöttségét – tudtuk meg az egri Verda Stelo Eszperantó Klub elnökétől, Könczöl Ernőtől.
Egerfarmoson 2006 júliusában, a falunapon lépett először a nagy nyilvánosság elé a lelkes szervező, Szabó Zoltán, az egykori egri Berva Eszperantó csoport volt titkára, a Heves Megyei Eszperantó Bizottság tagja. A 81. életévét taposó idős férfi egy 18 esztendős fiatal lendületével végzi a munkáját, s idejét, pénzét az eszperantóra áldozza. A falunapon az egyik kiállítóhelyiséget Szabó Zoltán nemzetközi levelezése és eszperantó relikviái – fényképei, tárgyi emlékei – foglalhatták el. A községben hamarosan formálisan is megalakult az Esperlando Eszperantó Klub, amely Poczokné Blanár Gabriella polgármestert választotta elnöknek, Szabó Zoltánt szervezőtitkárnak.
Az eszperantó nyelv oktatását Vas-Szegedi Julianna tanárnő és Szabó Zoltán végzi. A klub vezetősége és néhány tagja tavaly december 16-án már részt vett az országos közgyűlésen és a nyelv megalkotójának, Zamenhofnak szentelt központi születésnapi évfordulós ünnepségen. A budapesti szereplés – a „klubénekkar” fellépése és Poczokné Blanár Gabriella felszólalása – azonnal országos ismertséget biztosított a klubnak.
A közgyűlésen Zsófia Kóródy, az Eszperantista Tanárok Nemzetközi Ligájának alelnöke, a németországi Herzberg am Harz-beli Eszperantó Központ egyik vezetője átadta a német város polgármesterének meghívólevelét Egerfarmos polgármestere számára. Ez a levél volt a tárgya a napokban lezajlott farmosi találkozónak. A klub megtiszteltetésként fogadta a meghívást.

A jövő eszperantáliái Eger kistérségében

Az Eger-környéki eszperantáliák száma a jövőben remélhetőleg nőni fog, főként utcanév-táblák felirataiban számítunk erre. Az egri Verda Stelo Eszperantó Klub vezetősége 2012 áprilisában levélben fordult Ostoros, Novaj, Noszvaj, Felsőtárkány, Egerszalók, valamint Demjén polgármestereihez azzal a kéréssel, javaslattal, hogy a 2011-ben kerek 100 éves évfordulóját ünneplő egri eszperantó kultúra, rajta keresztül az eszperantó nyelv több mint 127 éves hagyományainak emlékére az említett települések újonnan létrejövő, illetve átnevezésre váró közterületeit nevezzék el az „Eszperantó” névvel, úgyis mint: Eszperantó utca, tér, park, sétány, köz, stb. A Klub továbbá ezúton is nyílt kérést intéz minden más település döntéshozói felé, hogy újonnan épülő, át-, illetve elnevezésre váró közterületeiket a fentiek szellemében nevezzék el az eszperantó nyelvről.

További információk >>>