Egri belvárosi eszperantó séta

Az egri eszperantó kultúra emlékhelyeit bemutató séta Eger belvárosában

(Átmenetileg felfüggesztve!)

Mi ez?
Az Egri belvárosi eszperantó séta nem más, mint amire a név utal: séta Eger belvárosában, amelynek során az Egri Eszperantó Centrum képviselője bemutatja az egri eszperantó kultúrában szerepet játszó, ahhoz köthető helyszíneket, épületeket, köztereket. Mivel mindezek többsége a város történelmi központjában található, így a kirándulás remek lehetőség Eger belvárosának bejárására és megismerésére – eszperantó szemüvegen keresztül, magyar és/vagy eszperantó nyelven.

Milyen változatai vannak?
Három formában javasoljuk a séta bejárását:
I. Rövid séta – A Rövid séta kifejezetten a Dobó-tér és közvetlen környezetében található eszperantóval kapcsolatos látnivalókra koncentrál, beleértve az Eszperantó-sétányt is.
II. Haladó séta – A Haladó séta a tágabban értelmezett egri belvárosban található eszperantóval kapcsolatos látnivalók felkeresésére irányul, beleértve a Rövid séta helyeit is.
III. Teljes séta – A Teljes séta az összes ismert, Eger belvárosában található, eszperantóval kapcsolatos látnivalók felkeresését célozza, beleértve a Rövid és a Haladó séta helyeit is.
A séták a Dobó-tér és az Eszperantó sétány találkozásánál (a Kis Dobó-tér hídja mellett) lévő területről indulnak.

Hogyan érhető el?
A séta az Egri Eszperantó Centrummal történt egyeztetés útján kezdeményezhető. Ha Ön egyénileg vagy csoporttal érkezik Egerbe, kérjük, hogy a séta lebonyolításához vegye fel a kapcsolatot velünk annak érdekében, hogy időpontot egyeztethessünk. Kérjük azt is, hogy szándékát a tervezett sétát időpontját megelőzően legalább hét nappal előbb jelezze, más esetben előfordulhat, hogy a kívánt időpontban nem tudjuk lebonyolítani a sétát. Kedvelt közegünk a rugalmasság.

Mennyibe kerül?
Az Egri belvárosi eszperantó séta igénybevétele ingyenes. Ugyanakkor, mivel a séta a város frekventált (ezért vendéglátóhelyekkel sűrűn ellátott) területeit érinti, nem tilos a sétát vezető helyi eszperantistát útközben frissítővel meglepni.

Milyen nyelveken érhető el?
A séta értelemszerűen magyar és/vagy eszperantó nyelven érhető el. Tervezzük, hogy a jövőben más nyelveken is lehetővé tesszük a kalauzolást.

Mi a története az eszperantó sétának?
Az Egri belvárosi eszperantó sétát első alkalommal 2015. június 6-án mutatta be az Egri Eszperantó Centrum, akkori nevén a Verda Stelo Eszperantó Klub. Azon a napon az EKMK közösségeinek bemutatkozó napjaként a megújult sétáló belvárosban megrendezett Terek és közösségek program keretében hirdette meg a sétát az eszperantó klub “Az eszperantó egri emlékhelyei” címmel. A séta az egri eszperantó kultúrkör emlékhelyeinek belvárosi részét bemutató rövid kirándulás, amely a közösségi rendezvényhez kapcsolódva június 6. napján szombaton, 14 óra 35 perckor indult a Dobó tér és az Eszperantó sétány találkozásától. Az első résztvevők ekkor ismerhették meg Egert az eszperantó szemszögéből.

Tájékoztatjuk a program iránt érdeklődő látogatóinkat, hogy az Egri belvárosi eszperantó séta előzetes egyeztetést követően érhető el. Kérjük, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot email-ben a tervezett időpont előtt legalább 15 nappal. Köszönjük!