Egri belvárosi eszperantó séta

Az egri eszperantó kultúra emlékhelyeit bemutató séta Eger belvárosában

(Átmenetileg felfüggesztve!)

Mi ez?
Az Egri belvárosi eszperantó séta nem más, mint amire a név utal: séta Eger belvárosában, amelynek során az Egri Eszperantó Centrum képviselője bemutatja az egri eszperantó kultúrában szerepet játszó, ahhoz köthető helyszíneket, épületeket, köztereket. Mivel mindezek többsége a város történelmi központjában található, így a kirándulás remek lehetőség Eger belvárosának bejárására és megismerésére – eszperantó szemüvegen keresztül, magyar és/vagy eszperantó nyelven.

Milyen változatai vannak?
Három formában javasoljuk a séta bejárását:
I. Rövid séta – A Rövid séta kifejezetten a Dobó-tér és közvetlen környezetében található eszperantóval kapcsolatos látnivalókra koncentrál, beleértve az Eszperantó-sétányt is.
II. Haladó séta – A Haladó séta a tágabban értelmezett egri belvárosban található eszperantóval kapcsolatos látnivalók felkeresésére irányul, beleértve a Rövid séta helyeit is.
III. Teljes séta – A Teljes séta az összes ismert, Eger belvárosában található, eszperantóval kapcsolatos látnivalók felkeresését célozza, beleértve a Rövid és a Haladó séta helyeit is.
A séták a Dobó-tér és az Eszperantó sétány találkozásánál (a Kis Dobó-tér hídja mellett) lévő területről indulnak.

Hogyan érhető el?
A séta az Egri Eszperantó Centrummal történt egyeztetés útján kezdeményezhető. Ha Ön egyénileg vagy csoporttal érkezik Egerbe, kérjük, hogy a séta lebonyolításához vegye fel a kapcsolatot velünk annak érdekében, hogy időpontot egyeztethessünk. Kérjük azt is, hogy szándékát a tervezett sétát időpontját megelőzően legalább hét nappal előbb jelezze, más esetben előfordulhat, hogy a kívánt időpontban nem tudjuk lebonyolítani a sétát. Kedvelt közegünk a rugalmasság.

Mennyibe kerül?
Az Egri belvárosi eszperantó séta igénybevétele ingyenes. Ugyanakkor, mivel a séta a város frekventált (ezért vendéglátóhelyekkel sűrűn ellátott) területeit érinti, nem tilos a sétát vezető helyi eszperantistát útközben frissítővel meglepni.

Milyen nyelveken érhető el?
A séta értelemszerűen magyar és/vagy eszperantó nyelven érhető el. Tervezzük, hogy a jövőben más nyelveken is lehetővé tesszük a kalauzolást.

Mi a története az eszperantó sétának?
Az Egri belvárosi eszperantó sétát első alkalommal 2015. június 6-án mutatta be az Egri Eszperantó Centrum, akkori nevén a Verda Stelo Eszperantó Klub. Azon a napon az EKMK közösségeinek bemutatkozó napjaként a megújult sétáló belvárosban megrendezett Terek és közösségek program keretében hirdette meg a sétát az eszperantó klub “Az eszperantó egri emlékhelyei” címmel. A séta az egri eszperantó kultúrkör emlékhelyeinek belvárosi részét bemutató rövid kirándulás, amely a közösségi rendezvényhez kapcsolódva június 6. napján szombaton, 14 óra 35 perckor indult a Dobó tér és az Eszperantó sétány találkozásától. Az első résztvevők ekkor ismerhették meg Egert az eszperantó szemszögéből.

 

FIGYELEM! Tájékoztatjuk a program iránt érdeklődő látogatóinkat, hogy a fennálló közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 16. napjától kezdve mind az itt meghirdetett program, mind az egri eszperantó klub havi klubfoglalkozásai további értesítésig, határozatlan ideig SZÜNETELNEK. Megértésüket köszönjük! Az újraindulási információkért kérjük, látogassák weboldalunkat.